TESE

Wanneer er geen zaadcellen gevonden worden in een ejaculaat (azoospermie) kan via een biopsie van de teelbal nagekeken worden of er in de teelbal zelf zaadcellen aangetroffen worden. Zo dit het geval is kan het biopsieweefsel ingevroren worden. In het beste geval hebben we zo genoeg zaadcellen voor meerdere IVF-icsi pogingen.

Waarom : Afwezigheid van zaadcellen kan komen door een obstructie of door een te lage productie van zaadcellen. In het eerste geval is de kans op het vinden van zaadcellen vrij groot in het tweede geval is dit duidelijk minder. Bij sommige mannen worden er helemaal geen zaadcellen gevormd in de testikel of soms maar op beperkte plaatsen in de testikel. In dit laatste geval is het belangrijk om over te gaan op micro-tese

Praktisch : U krijgt hiervoor een afspraak bij Dr Ward uro-androloog in Sint Jan. Hij bespreekt met U de indicatiestelling en geeft u aan wanneer er meer of minder kans is op het vinden van bruikbare zaadcellen.
Een biopsie wordt in samenspraak met het IVF labo van UZ Leuven georganiseerd. De bioloog van het IVF labo zal de biopsie stukjes nakijken en bij het vinden van zaadcellen ook invriezen.

Kostprijs : De biopsiename zelf valt onder de terugbetalingsregeling van het ziekenfonds. Zonder Belgische verzekering komt de kost hiervoor op ongeveer 1000€. Voor het nakijken van de biopsie's rekent het labo van Leuven ongeveer 500€ en voor het invriezen ongeveer 500€ (niet terugbetaald). U tekent een contract op voorhand voor het invriezen en bewaren van zaadcellen. De duurtijd van het bewaren bedraagt wetttelijk 10 jaar en kan op verzoek verlengt worden.