Hoge intrauteriene inseminatie

Waarom?

De bedoeling van een HIUI is om meer en beter beweeglijke zaadcellen dichter bij de eicel te brengen op het moment van de eisprong dan in vergelijking met natuurlijke betrekkingen. Redenen om deze behandeling te volgen zijn :  een lichte zaadcelafwijking, een verminderde doorgankelijkheid van de baarmoederhals, of bij onbegrepen onvruchtbaarheid.
De zaadcellen worden bewerkt in de intermediaire structuur voor zaadcelbewerking ‘Cebiodi’. Dit is een labo dat door de overheid gecontroleerd wordt en erkend is om deze procedure uit te voeren.

 

Deze video toont wat er gebeurd met zaadcellen voor en na capacitatie (bewerking voor iui). Noteer dat zaadcellen veel actiever zijn erna!!

Praktisch : Op de dag dat de HIUI gepland wordt dient de man een zaadstaal aan te maken in het daarvoor bestemde potje. Bij voorkeur doet hij dat thuis en houdt het staal warm tot afgifte op het labo. Hij dient dit stipt om 07:30. af te geven op het labo Cebiodi (route 990) samen met het speciale aanvraagdocument.
Vanaf 10:00 kan mevrouw worden opgeroepen op de fertiliteitsraadpleging voor de inseminatie. Dit is een pijnloze procedure. De zaadcellen worden via een klein plastiek buisje tot in de top van de baarmoeder ingebracht.
Belangrijk !! Voor een  inseminatie dient bij de man bloed genomen te worden om uit te sluiten dat er een infectie is opgetreden die eventueel via de zaadcellen kan worden overgedragen. Als dit niet is gebeurd kan de inseminatie wettelijk niet plaatsvinden! Deze bloedafname wordt verricht maximum 3 maand voor de eerste inseminatie en is dan 2 jaar geldig.