Stap 1 : de hormonale stimulatie

Er bestaan verschillende schema’s die de arts u kunt voorschrijven . Buiten ‘IVF in natuurlijke cyclus’ bestaan zij steeds uit drie elementen. Ten eerste wordt een regelhormoon onderhuids toegediend om er voor te zorgen dat er meerdere eitjes tegelijk kunnen rijpen. Ten tweede wordt een regelhormoon toegediend dat de natuurlijke reflex van het lichaam tegengaat om zelf een eisprong op gang te brengen. (Anders zou het lichaam zelf dit signaal geven en komt dit meestal veel te vroeg). Tenslotte wordt een onderhuidse inspuiting gegeven om de finale eicelrijping en de eisprong in gang te zetten.
Soms zal in de cyclus voor de eigenlijke stimulatie een anticonceptiepil voorgeschreven worden.

Praktisch : Tijdens de hormonale stimulatie krijgt u om de twee a drie dagen een afspraak (fertiliteit-monitoring). Deze afspraak is steeds ‘s morgens. Er wordt een bloedcontrole en een echografie verricht. Als de resultaten van de bloedafname bekend zijn beoordeelt de arts de evolutie van de stimulatie en wordt u hierover gebeld. Op die manier kan de stimulatie individueel worden aangepast. U dient uw telefoonnummer door te geven en bij voorkeur stelt u een gepersonaliseerd antwoordapparaat in zodat we een bericht kunnen achterlaten bij afwezigheid

IVF in natuurlijke cyclus : een apart type IVF zonder eigenlijke stimulatiefase. Vaak wordt wel een eispong onderdrukkend medicijn gegeven om voortijdige eisprong tegen te gaan.

IVF met milde stimulatie : hier is het de bedoeling om slechts enkele eitjes uit te rijpen vanuit het onderliggende idee dat alle eitjes die bevrucht raken ook zullen worden teruggeplaatst. Gezien dit wettelijk beperkt is tot 1 a 2 (zie aldaar) heeft een sterkere simulatie hier geen zin.