Stap 2 : Het oppikken van de eitjes

Hierbij wordt met een naald via de echosonde de eitjes opgezogen uit de eiblaasjes of follikels. De vloeistof uit de eiblaasjes wordt onmiddellijk nagekeken door een embryoloog en de eicel wordt in een cultuurmedium geplaatst. Na de procedure (pick-up) wordt u verteld hoeveel eitjes uw arts heeft bekomen.
De eicelaspiratie gebeurt meestal onder sedatie. Bij deze vorm van verdoving blijft u (verminderd) bewust en pijnvrij. U ademt zelfstandig en krijgt dus geen buisje in de keel. Na de procedure bent u snel weer helemaal helder wakker.
Op dezelfde dag maakt de man een zaadstaal aan dat wordt bewerkt om de beste zaadcellen te isoleren uit de zaadvloeistof en om de eicellen te bevruchten.

Praktisch : De procedure eicelaspiratie gebeurt rechtstreeks in het IVF labo van het LUFC. (zie plan) Eicellen en zaadcellen kunnen aldaar in optimale omstandigheden worden bewerkt. U zal een afspraak krijgen vanuit het planningscentrum van het IVF labo. De eicelaspiratie wordt 35-37 uur na het toedienen van de eisprongmedicatie (Pregnyl) uitgevoerd. U verblijft hiervoor in het daghospitaal van het LUFC. U dient nuchter te zijn voor de procedure. Na de procedure wordt u een lichte maaltijd aangeboden.

Correcte timing is enorm belangrijk!! U dient uw Pregnyl strikt op het aangegeven uur in te spuiten!