Hysterosalpingografie

Dit onderzoek laat ons toe een beeld te krijgen van de binnenvorm van de baarmoeder en de doorgankelijkheid van de eileiders. 

Verloop van het onderzoek :

Er wordt een gynaecologisch onderzoek verricht op de radiologietafel waarbij een speculum wordt geplaatst om de baarmoederhals te kunnen zien. Nadien wordt een klemmetje geplaatst op de baarmoederhals en met een speciale canule wordt een olieachtige vloeistof in de baarmoeder ingebracht die dan de binnenholte van de baarmoeder opvult en door de eileiders heen loopt en de buikholte van de vrouw bereikt. Ondertussen worden er met een röntgenapparaat beelden gemaakt.

 

Praktisch : de timing van het onderzoek is heel belangrijk. Het onderzoek wordt uitgevoerd na het einde van de regels en voor de eisprong. Zo wordt vermeden om een bevruchtte eicel te belasten met röntgenstraling. U dient dus in overleg met uw arts een afspraak te maken voor dit onderzoek.
U meldt zich aan op de raadpleging gynaecologie, 15 min vóór het onderzoek. Er wordt een echografie gemaakt ter uitsluiting van ovulatie.  Nadien begeeft u zich naar de radiologieafdeling (route 700). Uw fertiliteitstarts doet het gynaecologisch gedeelte en de radioloog maakt de röntgenfoto’s . Meestal krijgt u van uw arts een voorschrift voor een antibioticum dat preventief dient om bacteriën te doden die op de baarmoederhals aanwezig zijn en via het onderzoek kunnen binnendringen.
Het onderzoek veroorzaakt soms wat ongemak, doch in de meeste gevallen valt dit best mee. Een pijnstiller voor het onderzoek (bvb brufen) kan nuttig zijn, doch is in de meeste gevallen niet nodig.