Endometrium biopsie

Een endometrium biopsie is een onderzoek om de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies (endometrium) te controleren. Dit geeft belangrijke informatie over de mogelijkheid van een embryo om in te nestelen in de baarmoeder.
Een embryo moet zich in de eerste dagen voeden vanuit dit endometrium. Het endometrium maakt hiervoor voedingstoffen aan, te beginnen juist na de eisprong.
Verder zien we soms afweercellen in het endometrium. Deze vernietigen bacteriën die via de baarmoederhals naar binnen zijn gekomen. Soms kan dit zo uitgesproken zijn dat we spreken van infectie. Antibiotica behandeling biedt dan een oplossing.

Een endometriumbiopsie is het wegnemen van een fragmentje baarmoederslijmvlies. Dit gebeurt op de raadpleging. Een klein smal buisje wordt in de baarmoeder gebracht en hierlangs wordt een klein stukje van het baarmoederslijmvlies opgezogen. Dit onderzoek is meestal niet pijnlijk. Een halfvolle blaas bij het onderzoek kan helpen.

Praktisch: U krijgt van een afspraak voor een endometrium biopsie tijdens de eerste raadpleging. U kan die ook zelf maken via het secretariaat op het nummer 02/8910956. Veelal wordt deze afspraak gegeven in de tweede helft van een cyclus. U mag dan wel geen betrekkingen gehad hebben of geprobeerd hebben zwanger te worden tijdens deze cyclus.