Het doel van dit onderzoek is de doorgankelijkheid van de eileiders (salpinx) na te gaan. Tegelijk kijken we ook naar andere factoren die belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid zoals je baarmoederhals en de anatomie van baarmoeder en eierstokken
De eileiders zijn doorgankelijk indien men op de echografie "foam"="schuim", een mengsel van lucht en vocht, vanuit de baarmoederholte via de eileiders tot in de buikholte kan zien bewegen.
1) Planning
U maakt zelf een afspraak:
Bij het begin van de menstruatie (dag 1 is de eerste dag van de cyclus) maakt u tussen 7u30 en 12u00 een afspraak voor HyFoSy op het nummer 02 891 09 56 (secretariaat Fertiliteit)
Er zijn speciale sloten gereserveerd voor dit onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 45 min
Het onderzoek kan enkel worden uitgevoerd indien er geen bloedverlies is
EN
Indien u niet zwanger bent dus:
° u bent in de eerste helft van de cyclus
° u hebt geen onbeschermde betrekkingen gehad sinds het begin van de laatste menstruatie
° u gebruikt contraceptie (de pil, condomen, Orgametril®, Lutenyl®,…)
° Indien er geen ontsteking is in de onderbuik
° Het onderzoek zal ook niet doorgaan indien op echografie blijkt dat één of beide eileiders uitgezet zijn (hydrosalpinx).
2)Welke voorbereiding is er nodig?
Ongeveer één uur voor de geplande afspraak dient u één tablet ibuprofen 400 in te nemen: een pijnstiller om buikkrampen te voorkomen of te verminderen.
Gelieve vóór het onderzoek uw urineblaas te ledigen.
3) Hoe gebeurt dit onderzoek?
Dit onderzoek gaat door op de raadpleging fertiliteit, Kliniek Sint-Jan, Kruidtuinlaan 32 te 1000 Brussel op niveau-2, dienst fertiliteit route 978.
U hoeft niet nuchter te zijn. Vóór het onderzoek ledigt u best de blaas. Er wordt een transvaginale echografie uitgevoerd. Nadien wordt een speculum in de schede geplaatst (zoals voor een uitstrijkje), er worden kweken genomen waarna de baarmoederhals wordt ontsmet. Dan wordt er een fijne katheter doorheen de baarmoederhals geschoven. Het speculum wordt verwijderd en er wordt opnieuw een echografie uitgevoerd terwijl enkele milliliters van het mengsel van water en lucht (foam) doorheen de katheter gespoten wordt. Dit vult de baarmoederholte en indien het doorheen de eileiders de buikholte bereikt, zijn de eileiders doorgankelijk. U kunt wat krampen voelen in de onderbuik, te vergelijken met de last bij menstruatie. Aarzel niet de arts te informeren over wat u voelt tijdens het onderzoek.
Om het eventueel optreden van een infectie te voorkomen, neemt u éénmalig 2 tabletten azithromycine 500 in. Dit antibioticum wordt u op de raadpleging voorgeschreven. Een tiental minuten na het onderzoek kan u weer naar huis keren. Het is mogelijk dat u nog krampen in de onderbuik voelt. U kunt hiervoor zo nodig bijkomend een tablet paracetamol (500mg) innemen.